En gigantisk chokladcookie bägare med en ljuvlig oreo fyllning och lyckan är total ! 
Något av det godaste jag skapat enligt mina egna smaklökar. 
 
Jag har länge haft idén om en gigantisk choklad cookie cup/bägare i huvudet och nu när både tid och lust infann sig passade jag på att göra slag i saken. 
 
 
 
Jag valde att komponera ihop och  fylla den med en oreo cheescake fyllning men man kan i princip fylla den med vad som helst, tex grädde och bär, Nutellagrädde, fluff, annan cheesecake fyllning osv. 
Det är bara fantasin som sätter begränsningar. 
Cookien i sig är ljuvlig med sitt hårda yttre och sega mitt sen ihop med oreofyllningen blev den helt magisk.
 
 
 
En perfekt cookie cup tårta, ja kalla den vad du vill som du kan förbereda dagen innan servering. 
Vill du ha den något mindre mäktig så går det även bra att göra mindre fyllning. 
Men när jag bakar så ska det vara mycket av det goda. 
 
Testpanelen bestod av 10  arbetskollegor som gladeligen mumsade i sig denna goding. 
Och den fick "med beröm godkänt."
Alla tyckte den var väldigt god. 
 
Så här gjorde jag.
 
Recept till Cookie bägaren:
 
175g smör rumstempererat 
2 1/2 dl socker
1 ägg
1 tsk vanilj extrakt/arom/vaniljsocker
3 dl mjöl
1 1/2  dl kakao
1 tsk bakpulver
2 tsk maizena majsstärkelse
 
Till Oreo cheesecake fyllning:
 
Recept:
 
Ca 150-160 g Oreo cookie ( 1 pkt ) 
200 g färskost ( typ philadelphia)
2 dl florsocker
1 msk vaniljsocker/1 tsk vaniljextrakt
2 1/2  dl vispgrädde ( 26 procent) 
 
Gör så här:
Cookie:
 
Sätt ugnen på 175 grader.
 
Smörj en rund  bakform med avtagbara kanter (24 cm)
 
Vispa ihop smör och socker så att det blir poröst.
 
Tillsätt ägg, vaniljsocker och vispa tills allt är väl blandat.
 
Rör ner dem torra ingredienserna och blanda till en jämn smet. 
Fördela smeten jämt i formen.
Grädda i mitten av ugnen ca 17 - 18 minuter.
 
Ta ut kakan och pressa med hjälp av en något mindre skål/burk  försiktigt ner mitten så att det blir en fördjupning. Var inte orolig för att det är väldigt mjukt i mitten, den ska vara så. Det hårdnar när cookien har svalnat.
Ta sen hjälp av en kryddburk i glas och tryck försiktigt ner fördjupningen ytterligare lite och se till så att den blir jämn och fin kant.
Låt kakan svalna helt innan du lossar på kanterna. 
Lossa försiktigt bottenplattan från kakan med hjälp av en större kniv. 
 
 
Oreo cheesecake fyllning. 
 
Gör så här:
 
Vispa ihop grädden lätt och ställ in den i kylen. 
Kör oreokakorna i matberedare tills du har fina smulor och sätt ca 1/2 dl av smulorna åt sidan till garnering.
 
Vispa färskosten och tillsätt florsocker och vaniljsocker och vispa ihop.
Tillsätt oreo smulorna och vispa ihop.
Tillsätt den lättvispade grädden och vispa ihop allt till en fast konsistens.
Fördela fyllningen i cookie bägaren och toppa med oreosmulorna som är kvar. 
Ställ in kakan kallt ca 2 - 4 timmar i kylen, eller 1-2 timmar i frysen.
 
Ta ut i rumstemperatur ca 15 min innan servering om den har vilat i kylen och ca 30 -40 minuter innan om den har vilat i frysen. 
 
Smaklig spis. 
 
 

Ni hittar mig även på:

Fb - Snilleskök
Instagram @lillameee